Lech KaczyÅ | Stanowisko Ruchu ws. ograniczania praw opozycji
21578
single,single-post,postid-21578,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Stanowisko Ruchu ws. ograniczania praw opozycji

Stanowisko Ruchu Społecznego im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego w sprawie ograniczania praw opozycji parlamentarnej do prezentowania stanowiska w ważnych dla Polski kwestiach

Członkowie i sympatycy Ruchu Społecznego im. Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego wyrażają głębokie ubolewanie z powodu odrzucenia przez rządzącą koalicję wniosku opozycji parlamentarnej o wprowadzenie do porządku obrad projektu uchwały sejmowej domagającej się od władz Federacji Rosyjskiej zwrotu wraku TU-154M, będącego własnością polskiego państwa.

Ta decyzja nie tylko uniemożliwiła pracę posłów reprezentujących wszystkie kluby parlamentarne nad przygotowaniem ostatecznego kształtu uchwały, lecz także osłabiła pozycję polskich władz, a więc premiera i ministra spraw zagranicznych oraz polskich prokuratorów w rozmowach z przedstawicielami strony rosyjskiej na temat zwrotu wraku polskiego samolotu. Szansa porozumienia i kompromisu została po raz kolejny zaprzepaszczona.

Nie ma żadnego usprawiedliwienia dla postawy premiera, który swoim demagogicznym i pozbawionym merytorycznych argumentów przemówieniem zablokował możliwość debaty nad projektem uchwały. Nie dopuszczono także do realizacji normalnej w pracach parlamentu procedury prezentowania stanowisk poszczególnych klubów w tej tak ważnej sprawie.

Na premierze demokratycznego państwa spoczywa ogromna odpowiedzialność za przestrzeganie zarówno demokratycznych procedur, jak i demokratycznych obyczajów. To, co wydarzyło się w Sejmie w dniu 13 kwietnia, jest przykładem eskalacji konfliktu wokół tragicznej katastrofy pod Smoleńskiem. Taki konflikt nie służy polskiej racji stanu.